A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури та спорту Якушинецької сільської ради

День української писемності та мови

Дата: 09.11.2021 15:08
Кількість переглядів: 7

День украї?нської писе?мності та мо?ви — свято розвитку державної мови, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. За православним календарем — це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця — послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.

Усесвітню славу принесла праця всього життя Нестора, котрий взяв участь у літописанні Київської Русі й залишив світу неоціненний скарб — «Повість минулих літ».

З 2000 року 9 листопада у прямому ефірі Українського радіо транслюють «Диктант національної єдності», який може написати кожен охочий. З кожним роком кількість учасників мовного флешмобу зростає. Традиційно до написання диктанту долучаються відомі люди, політики, митці, військові, студенти та школярі.

Довідково. Українська мова належить до слов’янської групи індоєвропейської мовної сім’ї. Число мовців — понад 45 млн, більшість з яких живе в Україні. Українська є другою чи третьою слов’янською мовою за кількістю мовців та входить до третього десятка найпоширеніших мов світу. Українська мова — результат інтеграції трьох діалектів праслов’янської мови — полянського, деревлянського та сіверянського. Для запису нашої мови використовують адаптовану кирилицю, зрідка — латинку в різних варіантах. З погляду лексики найближчою до української є білоруська мова (84 % спільної лексики), потім польська (70 % спільної лексики) і словацька (68 % спільної лексики).

Десятки тисяч листів надходять з усіх областей України, а також із-за кордону: Німеччини, Бельгії, Великої Британії, Канади, Аргентини, Литви, Норвегії, Польщі, Швеції, Франції, Росії, Білорусі, Молдови, Таїланду.

Довідково. День української писемності та мови запроваджений 1997 року відповідно до Указу Президента України від 6 листопада 1997 року № 1241/97. 

Славнозвісний радіодиктант транслюватимуть сьогодні наживо з 10:00 до 11:00 на Українському радіо, радіо «Культура», телеканалі «UA: Перший» та всіх інших платформах і телеканалах Національної суспільної телерадіокомпанії України. Відомо, що у 2021-му організатори заходу планують запросити писати радіодиктант Президента України, народних депутатів, міністрів, Прем’єр-міністра, діячів культури.

Крім цього, в День української писемності та мови стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика, до якого щороку долучаються понад 5 млн учасників з 20 країн світу.

 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень