A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури та спорту Якушинецької сільської ради

Збереження нематеріальної культурної спадщини

Дата: 16.02.2021 14:06
Кількість переглядів: 81

Ми живемо в той час, коли суспільство знаходиться на вершині технологічного й наукового прогресу, створивши винаходи, які ще півстоліття тому здавалися б фантастикою. Це стало можливим завдяки стрімкому розвитку науки, технологій. Проте нині людство все більше озирається назад – до своїх витоків, прагнучи краще зрозуміти хто ми, і куди йдемо. 
На щастя, зараз з’явилося усвідомлення, що поряд зі збереженням зримих культурних надбань людства (наприклад, пам’яток архітектури), необхідне збереження і «невидимої», на перший погляд, спадщини. Адже саме нематеріальна культурна спадщина – музика, ремесла, звичаї, обряди, повір’я, казки – є найважливішою ланкою національного коду. Саме нематеріальна культурна спадщина потребує особливого захисту й охорони, адже вона живе в устах наймудріших, у піснях найталановитіших, у вмілих руках та душах наймайстерніших представників кожного народу. А отже, є й більш вразливою у порівняно з матеріальними виявами культури.
Відповідно до статті 16 Закону України «Про культуру», Конвенції  про охорону нематеріальної культурної спадщини, наказу управління культури та мистецтв Вінницької обласної державної адміністрації від 30.12.20 № 205 з метою підвищення  рівня  знань, про  важливість  нематеріальної   культурної спадщини  на  місцевому рівні, збереження  захист,  популяризація,  підвищення,  відродження нематеріальної спадщини Якушинецької громади в різних її  аспектах, а також формування реєстру елементів нематеріального культурного надбання на місцевому рівні відділом освіти, культури та спорту було прийнято рішення в кожному структурному підрозділі комунального закладу «Центр культури та дозвілля Якушинецької сільської ради» призначити відповідальну особу за збір інформації в обслуговуваному населеному пункті громади та створити робочу групу зі  збору елементів НКС Якушинецької громади.
Всі призначенні відповідальні особи за охорону і збереження об’єктів нематеріальної культурної спадщини Якушинецької громади, в період з 02 лютого 2021 по 05 лютого 2021, в режимі дистанційного навчання, підвищили свої кваліфікації з даного напрямку роботи на базі Вінницького обласного навчально-методичного центру галузі культури, мистецтв та туризму. 
На даний час представники громади тільки розпочинають роботу з виявлення елементів НКС своєї громади.
16 лютого 2021року у приміщенні комунального закладу «Центр культури та дозвілля Якушинецької сільської ради»  відбулась робоча нарада відділу освіти культури та спорту Якушинецької сільської ради і працівників закладів культури клубного типу (відповідальних за збір НКС в обслуговуваних населених пунктах). Тема наради: «Виявлення, документування та охорона НКС».
Під час зустрічі були обговорені проблеми з якими стикаються працівники на етапі виявлення та дослідження елементів НКС труднощі, які виникають під час збору та обробки матеріалів НКС. Також обговорені питання ступеня життєздатності елементів та перспективи внесення до місцевого переліку(бази даних) елементів НКС Якушинецької територіальної громади.
Завершилась нарада обговоренням творчих питань.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень