A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури та спорту Якушинецької сільської ради

В Україні вшанують пам'ять видатних співвітчизників – Богдана Ступки та Назарія Яремчука

Дата: 02.11.2021 12:57
Кількість переглядів: 41

Цього року на державному рівні відзначатимуть ювілеї Богдана Ступки та Назарія Яремчука. Уряд затвердив відповідні плани заходів під час засідання 28 жовтня. Розробник документів – Міністерство культури та інформаційної політики.

«Знати свою історію та її видатних діячів – важливий елемент національної ідентичності. Богдан Ступка та Назарій Яремчук були надзвичайно талановитими митцями і зробили вагомий внесок в культурну спадщину України. Наша спільна місія – зберегти цю пам’ять належним чином, аби потім передати майбутнім поколінням», - прокоментував Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики.

Цьогоріч виповнюється 80 років з дня народження видатного українського актора, Лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка, Героя України Богдана Ступки. У зв’язку з цим відбудуться: Міжнародний мистецький фестиваль «КОД СТУПКИ», покази в Україні та за кордоном фільмів за участю актора, буде створений Музей-квартира в місті Львові. Крім того, планується розгляд питання про присвоєння одному зі скверів у м. Києві імені актора.

Також виповнюється 70 років з дня народження українського естрадного співака, народного артиста України Назарія Яремчука.  З нагоди цієї дати план заходів передбачає проведення тематичних культурно-мистецьких заходів. Серед них: фестиваль-конкурс сучасної української пісні «Стожари» у Чернівцях, фестиваль української естрадної пісні «Пісня буде поміж нас» імені Назарія Яремчука у місті Вижниця Чернівецької області, вручення обласної премії імені співака та випуск поштової марки.  Про легенду української естради, виконавця пісень «Червона рута», «Водограй» та багатьох інших хітів, буде створено біографічний фільм та виданий музичний альбом.

Що відомо

  • Богдан Ступка — український актор театру і кіно, лауреат Шевченківської премії, Герой України.
  • Дебют у кіно — у фільмі Юрія Іллєнка "Білий птах з чорною ознакою", роль Ореста Дзвонаря. На цю роль претендував Іван Миколайчук, але позаяк це була роль бійця УПА (тобто негативна за радянських часів), то влада не хотіла, аби її грав Миколайчук. Затвердили Ступку, за яким після театральної ролі Річарда III закріпився негативний імідж. Але його трактування образу виявилося дуже вдалим і ця роль досі одна з найкращих у списку актора.
  • Крім радянських та українських фільмів, Ступка знімався і в польських режисерів – фільмі Кшиштофа Зануссі "Серце на долоні", "Вогнем і мечем" Єжи Гофмана, де зіграв Богдана Хмельницького.
  • За головну роль у фільмі "Серце на долоні" Ступка у 2008 році отримав нагороду Римського міжнародного кінофестивалю і під час вручення відзнаки актор сказав: "Мрією мого життя було, щоб українська культура стала відома в цілому світі. Мрії повинні збуватися, і я щасливий, що маю можливість сприяти цьому".
  • За свою кар'єру Богдан Ступка зіграв понад 100 ролей у кіно.
  • Назарій Яремчук — український естрадний співак. Герой України.
  • Виконанував естрадні пісні у стилі поп і фолк, найвідоміші з яких "Червона рута", "Водограй", "Стожари", "Гай, зелений гай", "Я піду в далекі гори", "Пісня буде поміж нас" та інших.
  • Творчий шлях співака почався з репетицій ВІА "Смерічка" Вижницького будинку культури, яким керував Левко Дутковський. Керівник ансамблю помітив постійного відвідувача та запропонував заспівати пісню на вибір. Це була пісня Ігоря Поклада "Кохана". Голос молодого співака керівникові сподобався, і з осені 1969 року Назарій почав співати у "Смерічці".
  • Знайомство з молодим буковинським композитором, студентом медінституту Володимиром Івасюком відіграло велику роль у житті Назарія. Глядачі почули "Червону руту" та безліч інших пісень молодого автора. Влітку 1971 року взяв участь у зйомках музичного фільму "Червона рута" з піснями Левка Дутковського "Незрівняний світ краси" та "Якщо мине любов". Цей фільм зробив солістів Назарія Яремчука та Василя Зінкевича народними улюбленцями.
  • Коли трагічно загинув Володимир Івасюк, Назарій був одним із перших, хто, не зважаючи на заборону влади, приїхав на похорон до Львова. Тоді це могло коштувати всього: кар'єри, спокою, репутації. Разом із Левком Дутковським вони очолювали траурну колону.
  • 30 червня 1995 року після довготривалої хвороби Назарій Яремчук помер у Чернівцях. Співака поховали на центральному кладовищі Чернівців.

« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень