A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури та спорту Якушинецької сільської ради

Фестиваль української святково-обрядової культури весняного циклу «Якушинецькі весноспіви» 2020.

Дата: 04.03.2020 11:10
Кількість переглядів: 15

29 лютого 2020 р.  на базі філії КЗ «ЦКтаД» с. Ксаверівка проведено фестиваль української святково-обрядової культури весняного циклу «Якушинецькі весноспіви».

Засновниками та організаторами фестивалю є:

- Якушинецька сільська рада;

- Відділ освіти, культури та спорту Якушинецької сільської ради;

- Комунальний заклад  «Центр культури та дозвілля Якушинецької сільської ради»  з філіями.

Захід спрямований на відродження та популяризація української обрядової та звичаєвої культури, пропаганду національного пісенного надбання, що сприяє культурно-духовному розвитку населення, популяризації сучасної української пісні, розвитку творчих колективів, працівників,  а також закладів, установ, підприємств і організацій культурно-мистецької та туристичної сфери.

В ході фестивалю було проведено екскурс в історію та звичаї  святкування свята Колодія, демонстрація обряду закликання весни.

Під час фестивалю звучали веснянки у фольклорному  виконанні та в сучасних обробках, а також  українські пісні.

Участь в «Якушинецьких весноспівах» прийнало 13 колективів: 5 з яких - Якушинецької ОТГ( народний аматорський ансамблю пісні «Подільський колорит», жіночий вокальний ансамбль «Майданські молодички», жіночий вокальний ансамбль «Вербиченька», вокальний ансамбль комунального закладу «Центр культури та дозвілля Якушинецької сільської ради», вокальний ансамбль комунального закладу «Якушинецький ліцей» Вінницької області.), а також фольклорний аматорський ансамбль «Вишиванка» с.Лісова Лисіївка, жіночий вокальний ансамбль української пісні «Берегиня» смт.Стрижавка, жіночий вокальний ансамбль «Дивоцвіти» Некрасівського СБК жіночий вокальний ансамбль «Троянда» Дашковецького СК, вокальний ансамбль «Микуляночка» Микулинецького СБК, творче об’єднання «Жива пісня» с. Сосонка,  дует Ксенофонтових с. Сосонка, народний аматорський жіночий вокальний ансамбль «З роси і води» Вінницького районного будинку культури.

Гарною традицією стала безпрограшна лотерея для творчих колективів,  супер-приз якої - парову праску, виграв колектив «Дивоцвіти» Некрасівського СБК.

Дипломи за участь  у фестивалі та пам’ятні сувеніри особисто вручали сільський голова Романюк В.С. та начальник відділу освіти, культури та спорту Мазурик А.Д.

Всіх учасників та гостей об’єднав  весняний хоровод навколо опудала зими та його спалення.

Незмінними гостями  свята бути рухливі  вареник та млинець, з якими можна було зробити фото, також було облаштовано етно-фотозону. Додатковим місце для колоритного фото стала  виставка «Лялька-мотанка – народний оберіг», яку організували директор комунального закладу «Публічна бібліотека Якушинецької сільської ради» Янчук О.М. та завідувач філії комунального закладу «ЦКтаД» в с. Ксаверівка Іванюк Л.В..

Цього річ проводився майстер-клас по виготовленню л’яльки-мотанки з паперових серветок, який проводила вчитель комунального закладу «Якушинецький ліцей» Вінницької області Башилова Т.О. 

В підготовці свята були задіяні не лише працівники «ЦКтаД». До приготування смачної каші, випікання тістечок-жайворонків та кольорових ароматних млинців долучились працівники  закладів дошкільної та загальної освіти (директор ЗДО «Росинка» - Довжон Л.М.,  з працівниками закладу, кухар КЗ «Якушинецький ліцей» Вінницької області - Дяченко М.Д. ). Юшку на свято готував житель с.Ксаверівка  Корнієнко Д.М. Ярмарок українських сувенірів  забезпечили гості з Летичева, Калинівки та місцеві підприємці.

Члени оргкомітету були відзначені преміями.

 



« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень