A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури та спорту Якушинецької сільської ради

З Великоднем!

Дата: 24.04.2022 11:00
Кількість переглядів: 40

Для всіх християн, незалежно від обряду, Великдень – найсвітліше та найбільше свято. Традиції його відзначення формувалися століттями.

Символ визволення від гріха та спасіння. Христос своєю безневинною смертю зламав правила смерті і дарує нам життя вічне у Раю. Це свято переходу від смерті до вічного життя. Дата святкування Великодня змінюється кожного року за місячно-сонячним календарем. Єдине, що є сталим - святкування відбувається завжди у першу неділю після першого весняного повного місяця, після весняного рівнодення.

Великдень - прийнято наповнювати світлими думками, добрими справами та радісними привітаннями

Тест : що ви знаєте про традиції Великодня в Україні?

https://life.pravda.com.ua/culture/2022/04/24/248368/

Чому Великдень вважається найдовшим святом у церковному календарі?

Для християнина Воскресіння Ісуса Христа - найважливіша подія. Згідно з церковними канонами в великодній період входять дати від Світлого Свята Христового Воскресіння до дня Вознесіння Господнього на небеса і триває цілих 40 днів. Протягом цього часу люди христосуються, славлять Сина Божого, відвідують богослужіння в храмах.

 

Чому на Великдень прийнято вітатися "Христос Воскрес"?

Змалечку нас вчать, що на Великдень потрібно вітатися фразою "Христос Воскрес" та відповідати іншим "Воістину Воскрес". За переказами вперше це великоднє вітання використав ангел, що спустився на землю з небес до жінок-мироносець, які прийшли до Гробу Господнього в неділю і не знайшли там його тіла. Коли жінки розповідали про це апостолам, то, щоб підтвердити свої слова, промовили "Воістину Воскрес". Так і з'явилася традиція, яка жива до наших часів.

 

В чому полягає ритуал "христосування"?

Ритуал "христосування" - один із найстаріших. Люди тричі цілують один одного в щоку зі словами "Христос Воскрес!" - "Воістину Воскрес!". Це називається "святим поцілунком". Вважається, що коли "христосаєшся", то ділишся з іншим світлою новиною про воскресіння Христа.

 

Чому на Великдень печуть паску?

Існує давній переказ, згідно з яким Ісус Христос після свого воскресіння приходив до своїх апостолів саме під час трапез. Тому для нього почали залишати порожнє місце, ставили тарілку з хлібом. Така традиція збереглася, а тому в храмі на спеціальному столику завжди залишають хліб для Сина Божого. Після богослужіння його розділяють на шматки та роздають парафіянам. З часом кожна господиня почала випікати хліб на свято. Округлу форму вибрали не випадково - саме таким був саван Христа.

 

Звідки з'явився звичай розфарбовувати яйця?

Такий звичай є не лише у українців, практично всі європейські народи розфарбовують яйця до Великодня. Але тільки у нас яйцям притаманні українські народні орнаменти. Перше пасхальне яйце, згідно з церковною легендою, Марія Магдалена принесла римському імператору Тиберію. Коли вона вперше прийшла до нього та розповіла про воскресіння Христа, він вигукнув, що це неможливо так само, як і червоне яйце. В той же момент звичайне куряче яйце, яке імператор тримав у руці, почервоніло.

В Україні існує дві категорії фарбованих яєць: крашанки і писанки. Яка між ними різниця?

Писанки розфарбовують за допомогою бджолиного воску та фарбами. Це сирі яйця, з яких після фарбування витягують середину. Їх дарують одне одному.

Крашанки - круто зварені яйца, зафарбовані найчастіше в один колір без візерунків.

 

Чому в Європі символом Великодня є кролики?

Кролики - надзвичайно плодючі тварини, а тому вони є символом родючості і добробуту. Традиція дарувати фігурки кроликів на Великдень з'явилася в Німеччині в XVI столітті та з часом поширилася в інші країни Європи. Досі вона була популярною у католиків, але сьогодні часто кроликів дарують також у християн східного обряду. Також існує цікава дитяча великодня гра - потрібно залишити в таємному місці гніздечко з різнобарвними яйцями для кролика і очікувати подарунків.

 

Ще 10 цікавих фактів про  Великдень

  • звичай дарувати одне одному фарбовані яйця (крашанки) був придуманий не християнами, а прийшов до нас зі Стародавнього Єгипту та Персії.
  • Найвідоміші великодні яйця були створені Петером Карлом Фаберже 1883 року.
  • В Україні 2009 року було виготовлено найбільше шоколадне яйце на Великдень - його висота була 1 метр, а вага склала 30 кг.
  • Найбільше великоднє яйце в світі знаходиться в Канаді (Вегревілль, Альберта) - його довжина 8 метрів, а вага близько 2 тонн.
  • Паски печуть у Великий четвер, саме тоді фарбують яйця.
  • Англійською Великдень називається Easter - ця назва походить від імені англо-саксонської богині зорі Eostre.
  • Близько 76% католиків починають їсти великодніх шоколадних зайчиків з вух.
  • В Болгарії перед Великоднем роблять велику кількість глиняних горщиків, які потім в день Світлого Божого Воскресіння скидають з верхніх поверхів своїх будинків - це вважається символом перемоги добра над злом.
  • В багатьох європейських країнах ще одним образом Великодня є ягня - тому часто на тематичних листівках зображують цю тварину поруч із хрестом та написом "Agnus Dei", що означає "Агнець Божий".
  • Раніше у християн існувала традиція забирати собі додому свічки з благословенним вогнем, щоб потім від нього розтопити домашнє вогнище та засвітити лампи. 

« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень