A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури та спорту Якушинецької сільської ради

Російське вторгнення в Україну

Дата: 25.02.2022 10:39
Кількість переглядів: 54

Російське вторгнення в Україну 2022 року — відкритий воєнний напад РФ за підтримки Білорусі на Україну, початий о 5:00 24 лютого 2022 року. Вторгнення є частиною російсько-української війни, розв'язаної Росією 2014 року, участь у якій РФ намагалася заперечувати. У ЗМІ та документах російське вторгнення в Україну 2022 року розглядають як агресивну війну Росії проти України.[11][12][13][14][15] Генеральна асамблея ООН у своїй резолюції від 2 березня 2022 року російське вторгнення в Україну засудила та назвала його агресією Російської Федерації проти України.[16][17]

Військова кампанія почалася після тривалого нарощування російських військ з листопада 2021 року вздовж кордону України з РФ і Білоруссю та визнання органами влади Росії 21 лютого 2022 року терористичних утворень на території України — так званих «ДНР» і «ЛНР» — як державних утворень. Неодноразово різні ЗМІ, західні та українські політики розцінювали накопичення російських військ біля кордонів з Україною з листопада 2021 року як підготовку Росії до війни з Україною. Офіційні представники Росії всіляко заперечували у своїх заявах, що Росія планує чи має намір напасти напасти на Україну.[18][19][20] Практично одночасно Збройні сили Російської Федерації почали неприховане перекидання додаткових військ на окуповані території Донецької і Луганської областей.

Близько 4-ої години за київським часом (UTC+2) 24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про воєнну операцію з метою нібито «демілітаризації та денацифікації України»; через кілька хвилин почалися ракетні удари по всій Україні, у тому числі поблизу Києва. Російські війська вдерлися до України поблизу ХарковаХерсонаЧернігова[21]Сум[22], увійшовши з Росії, Білорусі та тимчасово окупованого Росією Криму[21]. Разом із Росією війну проти України веде Білорусь: із прикордонних районів завдають ракетних ударів по території України[23], здійснюють вильоти бойової авіації для завдання ракетно-бомбових ударів по території України, відбувається передислокація війська[24] та його забезпечення. Контрольоване Росією Придністров'я (Молдова) також є потенційною загрозою[25].


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень