A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури та спорту Якушинецької сільської ради

Уряд схвалив концепцію програми розвитку народних художніх промислів на 2022-2025 роки

Дата: 10.02.2022 09:04
Кількість переглядів: 14

15 грудня Кабінет Міністрів схвалив Концепцію Державної цільової національно-культурної програми розвитку народних художніх промислів на 2022-2025 роки, розроблену МКІП спільно з представниками галузі. Документ вперше розглядає народні художні промисли як сектор креативних індустрій. Ця сфера не тільки має значну у культурну цінність, а й потужний економічний потенціал.

«Народні художні промисли – наш унікальний код нації. Протягом років на рівні держави сектору не приділяли належної уваги та недооцінювали. Програма з розвитку та популяризації НХП дозволить зберегти техніки, які сягають своїм корінням століттями назад. Ми маємо розвивати народні промисли, як потужну складову креативних індустрій, як з огляду ідентичності, так і економічного потенціалу. Адже народні художні промисли є відображенням української історії, яку ми маємо передавати нащадкам», - зазначив Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. 

В Україні ще збереглися носії автентичної майстерності, тому народні художні промисли — це наша унікальна пропозиція на світовій арені. Майстри та майстрині створюють підручні речі, необхідні людям у побуті. Тому народні художні промисли, зберігаючи оригінальні техніки й сенси, мають розвиватися та бути сучасними. Такий принцип закладено в концепції державної програми.

Серед цілей програми — розкриття економічного потенціалу сектору, збереження та передача художніх технік виготовлення виробів, стимулювання підприємництва в народних промислах. Це стане можливим завдяки вдосконаленню нормативно-правової бази, створенню реєстру майстрів та маркуванню виробів. Крім того, для популяризації народних художніх промислів будуть проведені фестивалі, ярмарки, конференції, а також тренінги й курси з підприємництва для майстрів. Йдеться також і про розширення механізмів грантової підтримки майстрів та проведення інформаційно-просвітницьких кампаній.

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1677-2021-%D1%80/print


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень